Японският моден дизайнер Исей Мияке, чиято кариера бележи модата повече от половин век, е

...
Японският моден дизайнер Исей Мияке, чиято кариера бележи модата повече от половин век, е
Коментари Харесай

Почина световноизвестният японски моден дизайнер Исей Мияке


Японският фешън дизайнер Исей Мияке, чиято кариера бележи модата повече от половин век, е умрял на 84 години, заяви за Агенция Франс Прес служителка в офиса му в Токио.

" Той умря на 5 август вечерта ", сподели тя в телефонен диалог, като отхвърли да уточни името си, както и детайлности за кончината на дизайнера.

Японската социална телевизия и други медии в страната също разпространиха вестта.

По-късно от дизайнерското му студио прецизираха, че Мияке е страдал от рак на черния дроб.

Дизайнерът дефинира ера в актуалната история на Япония, през 70-те години се трансформира в звезда измежду поколението дизайнери и актьори, сдобили се със международна популярност, обрисувайки неповторимата за Запада японска визия за света.

Погребението на дизайнера към този момент се е състояло в стеснен фамилен кръг, каквото е било желанието му и не се плануват обществени траурни церемонии.

Роден на 22 април 1938 година в Хирошима, Мияке е седемгодишен, когато на Съединени американски щати правят първата атомна бомбардировка в историята над родния му град на 6 август 1945 година, при която умират 140 000 души. Той оцелява, майка му умира три години по-късно от последствия от радиацията.

Мияке приключва университета за изящни изкуства в Токио, през 1965 година отпътува за Париж, където учи в школата към синдиката на парижката висша мода. През 1970 година основава дизайнерското си студио в Токио, а няколко години по-късно открива първия си бутик в Париж.

През 80-те години започва да опитва с всевъзможни материи - от пластмаса до железни жици и хартия. Той е пионер във високотехнологичните, комфортни дрехи, като пред грандиозността на висшата мода избира " просто да прави неща ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР